Blog

33 je dobitni broj

datum: 13.01.2020.

Iako izgleda apsurdno, u današnjem digitalnom svijetu megamoćnih jedinica i nula, koje su zagospodarile svime i svačime pa i audiosvijetom, jedan 'uljez' kvari im račune. I ne znaju kako s njime na kraj. Prkosi zubu vremena. Ne mijenja se. A jedinice i nule ne pušta u svoje društvo. To je broj 33. Ili, preciznije 33 1/3! Dobitna je to Hi-Fi kombinacija. Još uvijek, zapravo zauvijek.

Riječ je, naravno, o gramofonima. Starim, dobrim uređajima na kojima se spomenutom brzinom vrte crne ploče, vinyli, LP-i... Nema jedinica i nula. Dijamantna igla slijedi i plovi po brazdama na vinylu. I što je nevjerojatno, zbog čega i najtvrdokorniji digitalni fanovi gube živce, sve to zvuči bolje. Puno bolje od sofisticiranih audiozapisa visoke rezolucije!

Zato uopće na čudi da zadnjih godina prodaja gramofona doživljava pravu renesansu i u globalnim razmjerima raste iz godine u godinu. Nisu to astronomski brojevi, ali su konstanta. To su prepoznali kreatori i trgovci glazbenih uradaka, pa gotovo da i nema novih albuma najvećih glazbenih zvijezda današnjice koji se ne izdaju i na  starinskom vinylnom izdanju.

Nema, međutim, mjesta za paniku. Digitalni glazbeni ovisnici mogu biti mirni. Streameri, DAC-ovi, slušalice koje gurate u uho, bežična spajanja… osvojila su svijet i nema povratka. Njihova praktičnost, svedostupnost, prihvatljive cijene, sjedinjenost sa svemogućim digitalnim sredstvima komunikacije, bezgranične mogućnosti povezivanja, njihova su prednost i dobitna kombinacija. Osim toga,  silne se milijarde tu okreću, a toga se nitko neće odreći.

Ali… Jednu bitku nisu dobili. Zvuk gramofona jednostavno je bolji. Za jedinice i nule nedostižna referenca.

Pročitaj više

Staro ili novo, što je bolje?

datum: 27.12.2019. Tech, Top, New

Jesu li bolji stari uređaji iz tzv. zlatnog analognog doba Hi-Fi-a 70-ih godina prošlog stoljeća ili novi iz digitalne ere, vječna je tema među audiofilima. Zbog te teme pucaju čak i dugogodišnja prijateljstva među zaljubljenicima u dobar zvuk. Jedni se i dalje kunu u svoje stare gramofone i prastare magnetofone, a drugi se tome smiju jer te 'stare kante' nemaju što tražiti u vrijeme visoke rezolucije, DAC-ova, streamera, bežičnog spajanja komponenti i slično. Tu se onda i otvara pitanje trebate li stare uređaje u kojima mnogi veterani još uživaju ili koje ste naslijedili od očeva, možda čak i djedova, prodavati ili baciti u otpad te kupiti sve novo.

Odgovor je uvijek negdje u sredini. Dobro je i jedno i drugo, ali pitanje je što vam treba i zašto. Očekivati da će neka mlada obitelj u svom novom domu na stalcima i komodama naći mjesta za glomazne i desetke kilograma teške komponente iz vremena kada još nisu bili ni rođeni, sasvim je nerealno. Minimalizam koji donosi novo vrijeme, bezbroj mogućnosti  ozvučavanja prostorija u kojima žive ili rade te nepregledno more omiljene glazbe koja im je na dohvat ruke, odnosno do koje mogu jednostavnim dodirom i korištenjem neke aplikacije na mobitelu, zasigurno će biti njihov izbor.

 Veterani pak, koliko god se znojili da slijede nove trendove, uvijek će se nostalgično vraćati svojim starim škriputavim crnim pločama i vremenu kada im je kosa krasila glavu. Činjenica je da su stari uređaji ponekad bili prava dizajnerska remek- djela, da i danas izgledaju prekrasno kao npr. stari automobili Citroen 'žaba' ili Alfa Romeo Spider iz šezdesetih godina prošlog stoljeća… Zvuk, jednako tako romantičan. Ali… teški su i glomazni, zauzimaju puno prostora, a i lako se kvare ili su na izdisaju. Pa onda muke da se nađu serviseri koji su isto zbog godina već uvenuli.

Zbog svega, slušajte što volite. Staro, novo… sve je dobro. Najvažnija je glazba. Bach, Rolling Stonesi ili Parni valjak. Svejedno slušate li ih na analogni ili digitalni način. Bitno je da uživate u jedinom jeziku koji razumiju svi na svijetu.

Pročitaj više

HiFi Klik i pet zlatnih audio pravila

datum: 24.12.2019. Top, New

Slušanje glazbe trebalo bi biti zadovoljstvo. Nekome odmor, tek lagana relaksacija, ambicioznijima možda slatki intelektualni napor. Bez obzira slušamo li sami, u obiteljskom okružju ili u uredu. Nažalost, nije uvijek tako. Puno je onih koji uistinu vole glazbu, ali ne mogu u njoj uživati jer im audiosustav zvuči loše. Ili barem misle tako. Jer bio je neki poznanik ili prijatelj kod njih, koji kao sve 'zna' o tim stvarima i rekao je da 'tu nešto ne štima'… To ljude baca u očaj i počinje agonija.  Zato HiFi Klik otkriva pet zlatnih audiopravila koja će vam pomoći kako da izbjegnete zamke na putu slaganja audiosustava.

  1.  Vjerujte samo sebi! I HiFi Kliku, naravno. Ako vam se nešto sviđa, kako izgleda ili zvuči, to je najbolje! Sveznajuće hi-fi 'gurue' izbjegavajte i ne puštajte u kuću. Vi ste kralj. Vi birate, vi plaćate, vi uživate!

 

  1. Slušanje u trgovinama ili na specijaliziranim sajmovima audioopreme tek je korisna informacija, ali nipošto nešto na temelju čega trebate birati svoj sustav. Nikako! Doma, u pravilu, sve zvuči drugačije.

 

  1. Specijalizirani tiskani audiomagazini i njihova Web izdanja, stručni blogovi i internetski uradci svih vrsta isto mogu biti tek korisna informacija. Ništa više! Jer nemojte zaboraviti da oni žive od oglasa, odnosno reklama, pa se pitajte jesu li baš uvijek objektivni?

 

  1. Audiosustav nije nešto na čemu je pametno bankrotirati. Jer što god kupili i koliko god platili, ništa od toga ne može zamijeniti zvučno bogatstvo koncerata uživo. Zato, trošite pametno. Jer, nije sve što je skupo uvijek dobro ili bolje.

 

  1. Od svih komponenti u vašem audiosustavu najvažniji je prostor u kojem ćete sve to složiti i slušati. Tu su moguća svakakva, vrlo često neugodna iznenađenja. Zato, ono što kupujete prilagodite akustici vašeg prostora. To je najvažnije!

 

 

Pročitaj više

Tagovi

Korisni linkovi