33 je dobitni broj

datum: 13.01.2020.

Iako izgleda apsurdno, u današnjem digitalnom svijetu megamoćnih jedinica i nula, koje su zagospodarile svime i svačime pa i audiosvijetom, jedan 'uljez' kvari im račune. I ne znaju kako s njime na kraj. Prkosi zubu vremena. Ne mijenja se. A jedinice i nule ne pušta u svoje društvo. To je broj 33. Ili, preciznije 33 1/3! Dobitna je to Hi-Fi kombinacija. Još uvijek, zapravo zauvijek.

Riječ je, naravno, o gramofonima. Starim, dobrim uređajima na kojima se spomenutom brzinom vrte crne ploče, vinyli, LP-i... Nema jedinica i nula. Dijamantna igla slijedi i plovi po brazdama na vinylu. I što je nevjerojatno, zbog čega i najtvrdokorniji digitalni fanovi gube živce, sve to zvuči bolje. Puno bolje od sofisticiranih audiozapisa visoke rezolucije!

Zato uopće na čudi da zadnjih godina prodaja gramofona doživljava pravu renesansu i u globalnim razmjerima raste iz godine u godinu. Nisu to astronomski brojevi, ali su konstanta. To su prepoznali kreatori i trgovci glazbenih uradaka, pa gotovo da i nema novih albuma najvećih glazbenih zvijezda današnjice koji se ne izdaju i na  starinskom vinylnom izdanju.

Nema, međutim, mjesta za paniku. Digitalni glazbeni ovisnici mogu biti mirni. Streameri, DAC-ovi, slušalice koje gurate u uho, bežična spajanja… osvojila su svijet i nema povratka. Njihova praktičnost, svedostupnost, prihvatljive cijene, sjedinjenost sa svemogućim digitalnim sredstvima komunikacije, bezgranične mogućnosti povezivanja, njihova su prednost i dobitna kombinacija. Osim toga,  silne se milijarde tu okreću, a toga se nitko neće odreći.

Ali… Jednu bitku nisu dobili. Zvuk gramofona jednostavno je bolji. Za jedinice i nule nedostižna referenca.

Tagovi

Korisni linkovi